diumenge, 28 d’abril del 2013


JO DENUNCIO

M'agradaria basar la meva denúncia en un problema que pateixen principalment les grans ciutats i que, sovint, està a les últimes posicions de les denúncies socials: la contaminació acústica
Tot i que existeixen lleis i mesures correctores (escasses i poc clares) per reduir els sorolls extrems, el problema rau en que ni els nostres governs, ni els mitjans de difusió social, ni la nostra societat li estem donant la consideració que es mereix, fent ben poc per alleugerir-la i donant prioritat a altres denúncies com pot ser la contaminació de les aigües, de l'aire o dels menjars.

És més, des de fa anys, i suposo que per disfressar aquesta mala gestió governamental,  se'ns està venent l'idea que una ciutat amb soroll és sinònim d'una ciutat viva que fa honor als seus ciutadans, mentre que el silenci és símbol de tot allò que no és social, la nit, el son i, fins i tot, la mort.

Actualment, aquest soroll ha deixat de ser signe de distracció com a conseqüència del creixement de la població, la indústria i els serveis, fent-se alhora més evident la poca actuació dels nostres polítics per prevenir el problema.  Així doncs, el soroll continua sent un factor molt perjudicial per la nostra salut.  I no em refereixo només al soroll que afecta el benestar personal i la qualitat de vida de les persones, sinó els efectes fisiològics i psicològics que pot arribar a tenir: problemes auditius, d'estrès, d'ansietat o cardiovasculars.

Tant difícil és corregir això?  Tenim por que els turistes deixin de venir a les nostres ciutats, moltes precisament conegudes perquè no hi ha llei sobre el civisme i comportament pel que fa al soroll?,  No es pot regular la construcció d'habitatges propers als aeroports o, millor dit, a l'inrevés?  Que potser la gent no compraria un cotxe el motor del qual no fes soroll? 

M'agradaria proposar algunes mesures per ajudar a tractar aquest tema tant important com desatès:
-    
   - Determinar la consideració que mereixen les diferents fonts de soroll,  (Indústria, automòbils, oci, obres, i fins i tot el famós “botellón”, tot i controlant  la seva evolució.
-  - Creació d'una normativa apropiada per tal que les Administracions nacionals, autonòmiques i locals disposin d'uns coneixements adequats dels problemes del soroll, la seva actuació i sancions a aplicar.
-   - Conscienciació ciutadana sobre la creació i efectes del soroll.  Cal sensibilitzar la població de la responsabilitat que tots tenim a nivell personal.
-      - Creació d'associacions, on adreçar les nostres denúncies, que siguin responsables de fer-les arribar al Ministeri de Medi Ambient pel seu tractament.

Penso que es pot gaudir de tots els serveis que una ciutat precisa, però cal implicar-s'hi i que no s'hagi de dir novament allò de....Ups! se'ns ha tornat a escapar de les mans!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada