dijous, 2 de maig del 2013

JO DENUNCIO

En aquests anys de crisis econòmica, tots hem aprofitat per criticar i menysprear tant a polítics com a banquers sense arribar a preguntar-nos si nosaltres teniem una part de culpa de la situació que estem vivint actualment. Amb això no vull dir que aquests personantges no tinguin una gran part de la culpa, perquè crec que és evident que la tenen, el que vull dir és que la societat, és a dir, tots nosaltres també en som culpables, que estem davant d'un problema que ens afecta a tots i que és culpa de tots.
 El que vull plantejar és el que passarà una vegada que s'hagi aconseguit sortir d'aquesta recessió. Alguns il·lusos diran que després d'haver viscut aquesta situació; aprendrem a gestionar les nostres despeses, que no passarà com en els temps previs a l'esclat de la bombolla immobiliària i que no es tornaran a comprar habitatges, segones residències, etc. que estan clarament fora del nostre abast i que només comprem per les ganes d'aparentar i de crear enveja entre la gent pròxima a nosaltres. Més lluny d'això, crec que quan s'arribi al final d'aquesta crisi, tot tornarà a ser com abans.
 Un cop l'economia estigui més o menys sanejada i tornin a entrar salaris a les cases, de seguida es tornaran a cometre els mateixos errors que ens han portat a on estem ara. Les famílies de classe mitjana es tornaran a llençar amb els ulls tancats a la recerca del seu gran xalet, contractant hipoteques que clarament no podran pagar i sense saber ben bé el que estan firmant. I evidentment, els bancs es tornaran a aprofitar d'aquestes actituds i tornaran a incloure clàusules abusives que actuin en el seu favor.
 De fet, si ara no s'està fent tot el que es feia abans de l'esclat de la crisi no és perquè hagin desaparegut les ganes d'aparentar, sinó perquè el sistema va arribar al seu límit i tothom es va veure obligat a deixar de gastar els diners sense importar-li en què els gastava, com podrien ser unes vacances d'estiu en una bona platja.
 Els humans són un dels éssers que topa una i altra vegada amb la mateixa pedra i la meva sensació és que aquesta vegada no serà diferent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada