dimecres, 1 de maig del 2013

Jo denuncio


El meu assaig anirà enfocat  a analitzar la fanatització que està patint la societat actual. El més preocupant és que aquesta radicalització ideològica pot resultar incontrolable si s’eleva al màxim exponent: la violència. La violència, doncs, es pot donar en fets ocasionals i esporàdics (per exemple, en manifestacions pro/contra algun fet) o a gran escala, el que anomenem terrorisme. Així doncs, aquest escrit pretén denunciar que s’ha d’actuar personalment i col·lectiva contra aquest “terrorisme ideològic”, que pot anar des del racisme fins a l’extremisme religiós i que ens arrossega a un conflicte social important, que posa en perill la seguretat i la “bona salut” de la societat actual.

Un cop presentat denunciada la situació, hem de fer un necessari pas enrere per poder veure les causes que han produït això. Prenent com a exemple el cas recent dels atemptats a la Marató de Boston, podem comprovar que sempre tenim una part de culpa  que la radicalització assoleixi l’ èxit en el seu afany de causar dolor al ciutadà inconscient i innocent. Els nostres grans errors són la passivitat, la permissivitat i, en el cas nord-americà, la incapacitat d’adaptar-se a una cultura i a una gent diferent, que no és com tu. Prenem aquest tòpic de “ gent diferent” per posar incís en la xenofòbia que des d’aquí, a la nostra pròpia ciutat, es predica. Aquest fet ens porta a pensar que potser nosaltres hi tenim alguna cosa a veure en el fet d’evitar que el vingut de fora s’adapti. El nostre pensament és doncs “extremadament egoista”; ens molesta el fet que algú pugui arribar a ser com nosaltres, que comparteixi els nostres costums. En cap circumstància però, pensaríem que el vingut de fora, “l’inadaptat”, pogués fer un acte de terrorisme, ple d’odi cap als que l’han “repudiat”: aquest és el cas dels nois txetxens.

A partir del moment en què el terrorisme esdevé incontrolat i espontani, com és el cas estadounidenc, el  ciutadà té por. El terrorisme, tant el fonamentalista com el d’estat, no és més important pel nombre de víctimes que  moren, sinó per la por que genera i per l’impacte que té sobre la societat. El terrorisme d’aquesta dècada ja no és un terrorisme a gran escala, és de “guerrilla”, “casolà”. Hem d’entendre que les bombes no només són les fetes a base d’explosius, sinó també les intangibles, les que causen la fragmentació i descomposició de la nostra societat.

Davant d’això,  però, què hem de fer? Doncs ben senzill: dir que no. Hem de demostrar que els violents i els radicals no ens han guanyat. Tant si són al passadís d’un centre educatiu, al carrer, o en un govern, no hem de donar-los cap oportunitat de destruir la cohesió social que s’ha assolit.

Pau Moneo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada